Palce lizać - poradnik nowoczesnej pani domu

porady

Jak zrobić dobry biszkopt?

1.Przede wszystkim pamiętajmy ze naczynia które używamy muszą być czyste i suche!!

2.Przy rozdzielaniu jajek musimy uważać by zółtko nie wpadło nam do białka w przeciwnym razie piana się nie ubije. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na najwyższych obrotach na sztywna pianę dodając cukier.

3.Piana jest gotowa kiedy po owródeniu miski do góry dnem jej zawartość nie wylewa się. teraz czas na zółtka, dodajemy do jednym zółtku i starannie zmniejsząc obroty miksera  je ucieramy.

4. Teraz czas na mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy je i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by ciasto nie opadło. Jesli chcemy by ciasto było kolorowe można dodać kisiel, kakao kawę cappucino lub orzechy mielone.

5. Ciasto wylewamy na posmarowana tłuszczem i wyklejona papierem blaszke i wkładamy do już nagrzanego piekarnika.

6. Podczas gdy ciasto rośnie nie zaglądamy do środka.

7. Biszkopt jest gotowy gdy ciasto odchodzi od brzegów a po nakłuciu go wykałaczką patyczek jest suchy.